by Fmeaddons

Ringmus

Ringmus

1,75

Wenskaart ringmus.
Met de aankoop van deze kaart steunt u Vogelbescherming Nederland.

Ringmus

De ringmus is een mussensoort die we voornamelijk aan de rand van dropen, bij boerderijen en om huis aantreffen. Hij heeft een voorkeur voor boomrijk agrarisch cultuurland. Vroeger waren ze ook in grote aantallen in bossen en duinen te vinden.

De ringmus is te onderscheiden van de huismus door de roodbruine kop, lichte wangen met donkere wangvlek en de witte doorlopende nekrand. De ringmus heeft zijn naam dan ook te danken aan deze witte ring in de nek. De mannetjes en vrouwtjes zijn qua uiterlijk gelijk aan elkaar.

Sommige Nederlandse ringmussen zwerven in de winter rond en kunnen zelfs in Frankrijk belanden. Maar het merendeel van de broedvogels blijft hier.

De broedtijd is van eind april tot in juli. De ringmus broed zo’n 2 tot 3 keer per seizoen. Ze broeden in natuurlijke holtes, schuren, onder dakpannen en in nestkasten. De jonge mussen verlaten na 15 tot 20 dagen het nest.

De afgelopen jaren is het aantal ringmussen sterk afgenomen. De stand van de ringmus is sinds 1990 gehalveerd.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ringmus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *